Log inRegister
Sex som friskhetsfsfaktor
Det är spännande att se vad behovstrappan rymmer. Sex ligger med i de fysiologiska behoven, precis som sömn och sex. Kärlek däremot exempelvis till familj vänner och partner hamnar på sociala behov, steg tre. Som parantes kan man lägga till att sex är det andra chackrat medan kärlek, känslor, relationer är fjärde chackrat, om man hårddrar det.

Har vi som varelser ett större behov av sex än av kärlek? Behovet av sex är det grundat i fortplantningensbehivet. Det vill säga sex är viktigtbför att arten ska överleva. Eller är det så att sex är det bästa lyckopillret. Om vi får 8 kramar, rejäla kramar varje dag ökar vårt välbefinnande.

Om det skulle vara så att sex är en friskhetsfaktor, att välmående inte barbarer en trevlig bieffekt utan sex i sig faktiskt är just en friskhetsfaktor precis som niktoinfri vardag med daglig motion är friskhetsfaktor blir detta ganska spännande. Om vi som sam samhälle skulle börja resonera kring sex som en sund levnadsvana vad skulle det betyda.

Skulle sex vara en faktor att resonera kring vid rehabinsatser och habiliteringsinsatser. Skulle sex bli en faktor i preventiva verktyg. Skulle vi kunna få vår befolkning att må bättre genom att lyfta fram sex på samma sätt som vi lyfter fram betydelsen av dagliga promenader och nikotinfri vardag.

Om vi ser sex som en friskhetsfaktor så får man resonera kring vad sex är. Vad för något avyttrar dessa några hormoner, vilka saker påverkar hjärnan på positivt sätt. Då kommer vi snart få fång för att misstänka att samlag eller sexuell integration med andra individer inte är det enda sättet att ha sex på som ger en positiv effekt på vår hälsa. Precis som vi snart inser att penetrerande sex inte nödvändigtvis ger mer än andra former av sex, det kan till och med vara så att andra former av sex utöver penetrerande sex hälsofrämjande. Här finns det hälsovinster att göra, här finns det samhällsekonomiska vinster att göra menar jag.

Added 17 nov 2021   Debate articles regarding sexuality and identity  

You cannot see or post comments since you are not logged in.