Log inRegister
Post ”50 nyanser”
Är det så att bdsm-sfären nu upplever tiden efter ”mr grey” en ny verklighet?
2012 slog ”50 nyanser ” stort på bred front. Det förändrade mycket, bdsm-prylar såldes på ett helt annat sätt i en helt annan volym och darkside växte. Jag som varit medlem sen 2004 kan ju se hur läget var på darkside exempelvis 2004 kontra 2014. Jag har med mer än 20 år på svenska bdsm-sfären kunnat se vissa skillnader, vissa trender.

Bdsm har haft hjälp förr av böcker och filmer exempelvis då ”berättelsen om O” blev film eller då ”9 1/2 veckor slog” 1986.

När jag klev in på darkside var ”berättelsen om O” idealet. Jag skilde ut mig eftersom bdsm för mig hade vuxit fram ur mig utifrån fillosofiskt och världsreligionernas perspektiv något jag blev medveten om då jag läste religion på universitetet 2000.

BDSM hade vuxit på nätet redan då ”vilda webben” och ”borgen” var dominerande på svenska internet.

Så stort som bdsm blev med ”50 nyanser ” har det aldrig varit tidigare på gott och ont. Frågan är vart tar bdsm-sfären vägen nu när det gått 10 år sen 50 nyanser kom och vi går in i ekonomiskt tuffa tider.

Kommer comunityn krympa ? Kommer klubbvärlden ta stryk? Kommer en underground, subkultur växa fram likt den som jag stötte på i 90-talets sista hälft?

2015 gick det alldeles utmärkt att ragga på dejtingsidor med frasen ” tja jag är dominant…” 2023 funkar inte det.

Jag tror inte att darkside är stället man ska hänga på om man vill träffa kärleken eller ligga år 2024. Däremot om man är genuint intresserad av de ämnen som avhandlas på darkside är darkside outstanding. Darkside är nästan lite av ett bildningscentra, så är det i dag och så var det 2004, varför skulle det inte vara så 2024?

Att betrakta darkside som ett diskussionsforum är nog sunt och siten kan växa framledes med en sådan approach. Darkside och onlinedejting? Nja. Vill passa på att säga att jag tror att onlinedejting -det vill säga de stora siterna exempelvis tinder, match med fler -kommer gå ner i en svacka.

Frågan vi bör ställa oss mår bdsm-Sverige bra av att krympa ? Jämför bdsm-Sverige 2004 med 2014 fördelar kontra nackdelar och så kan vi gissa hur 2024 kommer se ut. Vad mår bdsm-Sverige bäst av? Och vad behöver bdsm-Sverige mer av?

Added 21 mar 2023   Debate articles regarding sexuality and identity   #Our culture #Practice #Relations/love #Society #BDSM

You cannot see or post comments since you are not logged in.