BDSM - Politik, makt och erotik

(Sex-)political event

(Log in to see member info)  vCalendar export
You must be logged in to show your intention to participate.
BDSM utmålas ofta i populärkultur och media som ett avvikande, våldsamt och perverst uttryck för en alternativ sexualitet. I ett spännande samtal om våra erotiska drifter diskuterar vi hur politik, makt och våra dagliga erfarenheter påverkar det erotiska jaget - särskilt när det som ger oss njutning får oss att känna skam.

BDSM är en förkortning som innefattar flera sexuella uttryck:

Bondage (B)
Disciplin (D)
Dominans och underkastelse (Domination and submission, DS)
Sadism och masochism (eller sadomasochism) (SM)
Medan BDSM:s kritiker hävdar att BDSM normaliserar sexuellt våld menar dess utövare istället att grunderna i BDSM är kommunikation och samtycke och helt förenliga med feministiska principer.

Kulturhuset Stadsteatern sätter fingret på brännpunkten och välkomnar till ett samtal med den prisbelönade författaren och skribenten Saskia Vogel. Under ledning av Jenny Nordlander diskuterar Saskia Vogel tillsammans med Cissi Wallin och Carl-Michael Edenborg om hur vi kan förhålla oss till de maktstrukturer som formar våra fantasier och erotiska liv. Går det att vara feminist och BDSM-utövare? Är det en förenkling att påstå att BDSM främjar våld mot kvinnor? Hur ska vi lära oss att prata om sex och begär utan att väja undan för det grumliga och obekväma?​

Medverkande:

Jenny Nordlander; journalist och författare, redaktör och programledare på SVT kulturnyheterna.

Saskia Vogel; journalist, författare, skribent.

Cissi Wallin; aktivist och debattör.

Carl-Michael Edenborg; författare, förläggare och idéhistoriker.

Berlinbaserade Saskia Vogel är aktuell med boken ”Älskarna”, där det feministiska perspektivet och den sexuella underkastelsen inte ställs i konflikt med varandra utan snarare bildar en nyskapande och befriande röst i samtalet om BDSM:s, sexualitetens och feminismens plastiska natur, och som blivit omnämnd i bland annat New York Times Book Review.

Kolumnisten och journalisten Cissi Wallin har med sin femisistiska aktivism varit en drivande kraft i den svenska #metoo-debatten.

Författaren och förläggaren Carl-Michael Edenborg är aktuell med den erotiska novellsamlingen "Långt över gränsen: erotiska berättelser om begär och skräck".

Datum: 2019-09-17
Tid: 17:30–18:30
Plats: Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern

Plats: Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern
Samtalet livesänds via Kulturhuset Stadsteaterns Facebook-sida.

Comments

You must be logged in to be able to comment.

Kommer detta att spelas in?
Facebook sändning ja men se detta senare?
Nämen hörni, det här känns ju inte alls som en problematisk ingång/vinkel. Så skönt!🎉
  10 sep 11:57

Hahaha. Bara frågeställningarna: "Går det att vara feminist och BDSM-utövare? Är det en förenkling att påstå att BDSM främjar våld mot kvinnor?" antyder ju 'någons' inställning.
I bästa fall är det ett försök att förstå, i sämsta: att svartmåla.

  10 sep 12:27

Alltså i ett panelsamtal sätts deltagarna ihop utifrån att de tycker olika, annars blir det inte intressant.
Så ja ni kan nog räkna med att någon deltagare inte tycker "rätt".

  10 sep 14:16

Dopebitch: Det är väl inte riktigt där skon skaver. Tänk dig ett seminarium kallat "kan man vara både feminist och medmänniska?" med Cissi Wallin och två anti-feminister som spottar ut den ena förolämpningen efter den andra. Det skulle med rätta betraktas mer som en örfil på alla feminister än en seriös debatt.

  12 sep 23:15

Jag tänker att man får vänta tills man hört en debatt innan man dissar den.

  2 days ago 09:13

Sant, och jag får erkänna att jag nog inte borde sagt något. Jag missade helt att alla tre deltagarna är insatta i feminismen och kommer, gissar jag, diskutera BDSM från ett feministiskt idéperspektiv, vilket kan bli väldigt intressant.

Det står att det livesänds på Stadsteaterns sida på Facebook.. Vet någon om livesändningen även kommer att sparas så man kan kolla senare? :)
  12 sep 20:28

Ingen aning, tänkte inte ens så långt utan snarare att jag måste passa in den tiden. Hade ju vart kanon för de som inte kan 👍

Det står förvissa om man klickar på länken, men det hade ändå varit bra om det i texten här nämns att inträde kostar 60:- (eller är jag blind? Jag ser det iaf inte) Det finns en länk till biljettköp, vet inte om man måste köpa i förväg eller om man kan göra det på plats.
Vill men kan inte gå😨
Rapportera gärna hur det var🙏
Frågeställningen: "Är det en förenkling att påstå att BDSM främjar våld mot kvinnor?" avslöjar, i mina öron, en åsikt om ugisens könstillhörighet. Förenkling?? Hur tänker de där?
Bara den frågan gör det hela intressant.
⇓ Show all ⇓
Bra att så många aktiva BDSM-utövare kommer att vara på plats. Kanske kommer publiken få deltaga aktivt i samtalet för att ge rimligare perspektiv på frågeställningarna. Annars räcker det med applåder, skratt, tystnad och andra publikreaktioner för att förmedla att många inte håller med vinkeln i inbjudan.
Vänta lite här. Menar man att det är ”maktstrukturerna” som formar våra fantasier och erotiska liv? Är det inte snarare tvärtom så att det är våra fantasier och erotiska liv (och läggningar och personligheter) som formar de maktstrukturer vi har i våra relationer och BDSM-utövanden?
  9 sep 09:10

Jag vet inte vad de menar, men våra fantasier och hur vi lever ut dem kommer ifrån och sker i en kulturellt kontext, så rimligtvis är samhällets maktstrukturer något som åtminstone kan inspirera oss.

  9 sep 09:31

Att samhällets maktstrukturer kan ha en roll i inspirationen till våra utlevnader tror jag säkerligen. Samtidigt vågar jag hävda att medfödda egenskaper spelar en betydligt större roll i våra erotiska liv i praktiken än vad samhällsstrukturer gör. Jag har svårt att tro att det är "patriarkatet" i sig (om det är vad de menar med "maktstrukturer") som avgör vilka handlingar, föremål och personer vi tänder på och lever ut (med). Som inspiration - absolut! Som läggningsskapare - definitivt inte.

  9 sep 10:39

Jag lutar åt att det är ett samspel av flera faktorer, dels det du är inne på men även kanske strukturer.
Och eftersom jag väljer att tolka dem välvilligt så hoppas jag att det är just detta de kommer diskutera, hur och om det överhuvudtaget påverkar oss.

  9 sep 16:26

Sen har ju folk inom sektvänstern ofta en ganska kosmologisk bild av vad "strukturer" innebär. Klass, kön eller hudfärg upphöjs till en nivå som är rent religiös, ja rent av apokalyptisk. Din sexualitet (eller whatever) beror på att djävulen/patriarkatet viskar i ditt öra, och om du lyssnar så äro du en fallen syndare.

Tvi vale vad eventets presentation är kinkofobisk. Nedvärderande, skambeläggande, misstänkliggörande. Ni som går dit och lyssnar får gärna berätta efteråt om hur det gick. Och om debattörerna för samma slemmiga diskurs som presentationen så är det bra om någon kan artigt framföra lite kritiska frågor.
  9 sep 09:43

🙌

Nu vill jag uppmana alla att ta sig en funderare på ett hypotetiskt event som presenteras nedan. Verkar eventet vettigt? Verkar det respektfullt?

(Och om någon känner en impuls att leka polis om att man minsann inte får jämföra äkta och värdefulla minoriteter som homosexuella med äckliga och värdelösa minoriteter som oss sadomasochister, vänligen stoppa i så fall upp denna kritik någonstans där solen inte skiner - och om du dessutom själv är sadomasochist, ta dig i så fall en funderare över ditt osunda självhat.)

***

"Bögsex utmålas ofta i populärkultur och media som ett avvikande, våldsamt och perverst uttryck för en alternativ sexualitet. I ett spännande samtal om våra erotiska drifter diskuterar vi hur politik, makt och våra dagliga erfarenheter påverkar det erotiska jaget - särskilt när det som ger oss njutning får oss att känna skam.Medan bögsexets kritiker hävdar att bögsex normaliserar sexuellt överförda infektioner menar dess utövare istället att grunderna i bögsex är kommunikation och samtycke och helt förenliga med kristna principer.

Kulturhuset Stadsteatern sätter fingret på brännpunkten och välkomnar till ett samtal med den prisbelönade författaren och skribenten Saskia Vogel. Under ledning av Jenny Nordlander diskuterar Saskia Vogel tillsammans med Cissi Wallin och Carl-Michael Edenborg om hur vi kan förhålla oss till de maktstrukturer som formar våra fantasier och erotiska liv. Går det att vara kristen och bögsex-utövare? Är det en förenkling att påstå att bögsex främjar smittspridning, i förlängningen mot kvinnor? Hur ska vi lära oss att prata om sex och begär utan att väja undan för det grumliga och obekväma?"
  9 sep 09:43

🙌

Tråkigt bara att man alltid utgår från att kvinnan alltid är undergiven i en bdsm-relation. Hade varit intressant att diskutera den Dominanta kvinnan och hennes roll inom feminismen. Och då pratar jag inte om den politiska aktivisten utan den 'vanliga' kvinnan och hennes plats i vardagen som förälder, partner och medarbetare kontra Dominant i session
Passade på att köpa Edenborgs bok också. Trots tvivelaktiga recensioner.
  31 aug 17:05

"Långt över gränsen" eller vilken köpte du?

  31 aug 17:10

Ja den.

  31 aug 17:20

Jag har läst några av novellerna, lite ojämn. Beror nog mer på att jag uppskattar temat i vissa av dem men inte i andra, än att några är dåliga. Så att säga 😊

  31 aug 17:22

Erotica får ju per definition dåliga recensioner, men den här kändes iallafall bitvis läsvärd.

  31 aug 17:27

Edenborg kan ju dessutom skriva. Hans tidiga verk (Gunnar Blå) kan rekommenderas.

  31 aug 17:27

Ok tack.

  31 aug 17:28

Lugnt. Läs hårt 😊
Å syns kanske där då.

Reviews
You can review this event from 17 on the date it occurs.

23 participates:
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
61 interested:
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)
(Log in to see member info)