Log inRegister
Problemet med att bedöma människor
Har du märkt att tiderna förändras både till det bättre och sämre. Saker som vi alla tar för självklarheter var förut inte självklarheter. När jag växte upp i början av 80-talet fanns en tolerans och icke tolerans som inte exakt stämmer överens med idag. Våra roller var annorlunda.

Jag kommer ihåg att jag hade en dagmamma som rökte. Var inte alls konstigt att människor rökte. Mina föräldrar rökte inte, vilket var nästan ovanligt.

Det är mycket prat om invandring i våra tider, men invandringen var egentligen lika stor då fast de syntes inte då de var oftast europeer. Träffade man en afrikan var det något exotiskt och lite spännande. Min mamma hade ett fadderbarn i Gambia. Jag kommer fortfarande ihåg hur hon rabblade adressen och hur jag fick höra vilken tur jag hade som bodde i Sverige.

Det var naturligt att hjälpa till. Vi alla i min omgivning fungerande egentligen som ett kollektiv. De vuxna röstade ungefär likadant och hade sällan några urartade politiska diskussioner. Visst fanns det oliktänkande, men de lämnades i fred.

I det här samhället fanns det trots allt en tolerans med alkoholister drällandes i bostadsområden och porrtidningar på alla möjliga ställen. Som barn kunde man hitta vad som helst i skogarna. Min äldsta farbror hade ett helt rum med porrtidningar och han och många andra satte upp klipp från dessa, som nakna kvinnor men även artiklar.

Samma farbrorn hade satt upp rubriceringen till en sådan artikel som löd ungefär "Sture är duktig med kjoltyget". Kunde skönja en viss avundsjuka att min pappa hade en kvinna. Farbror sa att han skulle ta min mamma bakom knuten. Hon besvärades av det, men blev egentligen inget bråk. Han lämnades där i sin smuts och besöktes ibland när han inte var för full.

Min äldsta farbror var verkligen eljest, svårplacerad liksom sin helbror, men egentligen över hela spektrat. För samma man som kunde bete sig illa mot kvinnor fick massor av svar på kontaktannonser i Land. Trots sin manliga skogshuggar-profil kunde han gå omkring i kvinnokläder som gördel och inpinkad bikinitrosa. Han söp och slog sig hårt. Han lämnade aldrig sin livsstil, men innan han dog funderade även samhället på vad han höll på med. Han söp ihjäl sig efter att råkat hugga sig själv i benet. Insatserna kom alldeles för sent.

Vi som fanns på 80-talet tolererade varandra trots att en del kunde vara odrägliga. Mycket kände vi inte till då nyheterna var begränsade. Det kunde vara blottare och våldtäktsmän ute men ingen kände till det tills de själva blev drabbade. Min mamma och jag blev utsat för en blottare och polisen kom då hem till oss. Inte alls ovanligt med hembesök om något hänt.

Mycket som hände då och lite senare skulle inte tolereras idag, on det skulle upptäckas. Vissa saker handlar dock lite om hur man valt att leva och att det är någon form av utlevnad. Mycket händer fortfarande idag, men det hamnar som under radarn. Vi här i detta community en mer inställd tolerans. Kinkshame förekommer inte speciellt ofta här då det inte tillåts, men det finns i högsta grad ute i samhället.

Människor bedöms mer än någonsin och anmälningar av olika slag görs hit och dit; t ex diskriminering, oro, JO och olika nämnder. Anmälningar som till typ 95% inte kommer leda någon vart då det inte finns någon tid. Många vill inte själva föra diskussionerna, utan förväntar att någon annan ska göra det. Vi är sargade och lite förstörda av allt näthat på Internet. Kanske vi är upplysta men samtidigt så rädda att vi själva inte vågar göra mer än att anmäla. Vi försöker lokalisera alla hot, men förstår samtidigt inte att hotet ligger hos oss alla.

Jag tror att vi egentligen behöver lite av allt möjligt som en kollektiv känsla med tolerans, regler och mod. Eller vad tycker du? Vad har du för erfarenheter?

Om preferenser, tolerans, kinkshame, kränkning etc

Added 24 oct 2022   Debate articles regarding sexuality and identity   #Personal #My daily life #Our culture #Society #BDSM #preferens #tolerans

You cannot see or post comments since you are not logged in.