Log inRegister
Etiken i AI genererad konst
Under de senaste månaderna har fenomenet om AI genererad konst kommit att blir otroligt vanligt då flera projekt kring detta har blivit tillgängliga för allmänheten. Ett coolt koncept i sig att kunna ge en prompt och få ut olika bilder som matchar det, vilket gör att det finns tydliga användningsområden där denna teknologin kan vara användbar.

Något som jag sällan ser diskuteras dock är etiken i det, då genereringarna inte är något som uppstår bara tack vare koden utan tränas med användning av en enorm mängd olika bilder, den datan används sen med dess mätningspunkter för att kunna generera sina bilder.

En liknelse jag sett användas som ett argument för att det är okej är att det kan liknas vid att en konstnär inspireras av andra skapare. Men ett sant skapande är sällan bara inspiration, det är en kombination av olika inspirerande källor och en egen aktion.

Är användningen av AI skapad konst närmre till att räknas som plagiat? Bör användningen av det kräva explicit tillstånd av alla vars bilder använts för att träna AI:n? Även om företagen endast använder licenserade bilder som de betalt för eller som specifikt har gratis licenser, är det nog?När verktygen släpps och tillåter användaren välja sina dataset, vem är ansvarig för att se till att konstnärers intentioner gör sig hörda?

Added 30 nov 2022   Articles   #Art

You cannot see or post comments since you are not logged in.

🗁 Articles

🖶 Print  Document ID 33733  Report