Log inRegister
Undergivna arketyper
................................................................................................
................................................................................................


Det finns många typer av undergivna, och många försök att kategorisera dem. En del skulle kanske säga att det är meningslöst att kategorisera folk, att vi alla ändå är individer, men jag tycker det kan vara användbart som verktyg för att beskriva skillnader i hur vi förhåller oss till BDSM. Det kan hjälpa oss att förstå oss själva och vad vi gillar, och att hitta personer vi fungerar bra tillsammans med.

Den här listan är översatt från mitt engelska original, men använder fortfarande några engelska termer i brist på inhemska uttryck. Den är baserad på mina erfarenheter av främst kvinnliga undergivna, och använder därför "hon", men kan förstås lika väl appliceras på manliga undergivna. Den handlar om mer övergripande attityder och synsätt, snarare än specifika aktiviteter (se separat lista för det). Självklart är det få som helt stämmer in på någon av beskrivningarna, och många som känner igen sig i mer än en; de är arketyper, inte kategorier.

Som vanligt är kommentarer välkomna!




En hedonist njuter av intensiva upplevelser. Hon vill vältra sig i sinnesintryck och känslor, släppa hämningar, känna allt så starkt som möjligt. Hon gillar antagligen passionerade, rentav utmattande fysiska BDSM-sessioner. Bondage som känns ordentligt, långa kraftfulla piskningar, och låt oss inte glömma handfasta aktiviteter som att bli nerbrottad och fasthållen. Hon skulle troligen hålla med om att det är vad som händer i hjärnan som räknas, men det fysiska är ofta viktigt för att uppnå rätt sinnesstämning. I vissa fall kan det också ingå mer direkt mentala aspekter, som exhibitionism, förnedring, tvång, eller service, men det är inte universellt. Inställningen till mer långvariga, subtila eller intellektuella aspekter varierar. BDSM är en nervkittlande åktur, och hon kan också tänkas gilla andra starka upplevelser, allt från bergochdalbanor till skräckfilm.

En modell vill känna sig som ett konstverk. Uppklädd, uppvisad, avbildad, vackert lidande. Den dominanta är både konstnär och primär publik, och hon är målarduken, danspartnern, instrumentet. Hon älskar konstfärdigt repbondage, teatralisk piskning, färgstarka vax-sessioner, eller bara vad som får henne att stöna dramatiskt. Detta helst i kombination med rätt klädsel, smink, omgivning, bakgrundsmusik... För en del kan det också vara intressant att följsamt lyda order, så länge hon har sin dominantas fokus och uppmärksamhet. Skönhet är allt, men det kan uppträda i många former, och hon kan mycket väl tänkas uppskatta det smutsiga, trasiga, kala – att vara i det, eller att vara det. Livet är en scen, och all konst är lidande. Hon kan ofta vara en konstnärlig typ även i vardagen.

En baby will känna sig liten och omhändertagen. Trygg och älskad, innesluten i sin dominantas varma famn. Visst kan det vara viktigt att få sitta fast, och nog behövs det lite smisk ibland, men man får inte glömma gos! Bondage och smärta är oftast uppskattat, men det behöver inte vara alltför brutalt. Förnedring kan vara bra om det är den gulliga sorten, men ingenting elakt. En del vill behandlas som barn mer bokstavligt, och andra tar sig gärna mer subtila barnsliga attribut, men det är inget som måste ingå – det här är inte ageplay, utan "baby" som metafor eller symbol. Det finns också de som hellre beskriver sig i termer av husdjur, men attityden till BDSM som gulligt och omhändertagande är densamma. I många fall trivs de med söta och mysiga saker även utanför BDSM, och återfinns gärna under en filt med en mugg choklad och en kattunge.

En brat vill vara busig och bli straffad. Hon hittar på hyss och provocerar sin dominanta, för att till slut bli fångad och lekfullt bestraffad. Hon bidrar aktivt till processen, visar vad hon vill ha genom att vara olydig, men vill egentligen åka fast och få straff. Det perspektivet genomsyrar hela dynamiken. Smisk? Straff! Bondage? Enda sättet att hindra henne att smita! Förnedring? Det är vad olydiga flickor förtjänar! Hon retar gärna sin dominanta, och blir retad tillbaka. Olika dominanta har väldigt olika inställning till den här typen av undergivna – för vissa en nödvändighet, för andra bara frustrerande. Om man ska gå efter fördomarna kan man vänta sig att hon ses bland vännerna som den högljudda och lite galna typen. Förhoppningsvis provocerar hon inte sina vänner, men den lekfulla attityden, energin, och initiativförmågan kan vara ett tecken på en brat.

En pleaser behöver känna sig duktig. Regler och instruktioner får henne att känna sig uppskattad; att göra den dominanta glad är det högsta målet. I sessioner kan hon uppleva ett svårbeskrivet rus av att helt få fokusera på sin dominanta. I många fall kan regler och kontroll även utanför sessioner få henne att känna sig lugn och tillfreds, ge livet struktur och mening; hon kan känna sig stressad och övergiven utan dem. Hon har antagligen vissa aktiviteter som hon gillar mer än andra, men det viktiga är att få tillfredsställa sin dominanta. Att bli tillsagd vad hon ska göra är bland det bästa inom BDSM, och att få höra "duktig flicka" eller "jag är stolt över dig" kan göra henne euforisk. Sannolikt tycker hon om att bli fastbunden, och smärta i rimliga doser kan vara ett bra sätt att visa sin hängivenhet, så länge hon vet att den dominanta tycker om det, men ibland kan det kännas jobbigt att uttrycka sina egna preferenser. En del pleasers har svårt att "stänga av" sin undergivenhet bland andra människor, och riskerar att ge lite för mycket av sig själva till dem som inte förtjänar det. Vissa pleasers är ganska uppenbara och framstår allmänt som fogliga och underdåniga, medan andra tvärtom uppfattas som ovanligt självständiga, och vissa kan också kan vara väldigt bra på att agera dominanta. En teori är att pleasers ofta har en framgångsrik karriär, eftersom de är så hängivna och plikttrogna.

En underkuvad vill känna sig just kuvad och underlägsen. Fångenskap, förnedring, att tjäna och att lida, det är vad hon förtjänar som lägre stående; att ses som lägst av alla känns helt enkelt rätt. Att bli tillsagd att stå upp för sig själv, eller att hon är stark och värdefull, kan kännas frustrerande eller obekvämt – hon vill hellre få sin underlägsenhet bekräftad. I vissa fall kan hon tycka om att göra motstånd och bli tvingad, men det kan också vara så att hon villigt böjer sig för sin dominanta (och eventuellt alla andra). För en del kan känslan av underlägsenhet vara knuten till någon egenskap – kön, etnisk bakgrund, utseende, eller något annat. Detta tillsammans med vad som kan förefalla som en allmänt dyster självbild kan få en del att oroa sig för henne, men ofta är hon helt nöjd med att känna sig mindre värd. Ibland känns det tryggt och stabilt att vara nere på botten.

Added 5 dec 2022   Articles   #BDSM

You cannot see or post comments since you are not logged in.

🗁 Articles

🖶 Print  Document ID 33774  Report