Log inRegister
DID & OSDD: En guide för nybörjare.

Vi har fått frågor kring DID och vad det innebär, och även hört önskemål om att personer vill veta mer om det.
Så vi skrev detta för er!
Disclaimer! Vi jobbar inte inom vården. Vi är ett mind-system med DID.



_______________


DID.
Dissociative Idenity Disorder, eller Dissociativ Identitetsstörning på svenska.

OSDD.
Otherwise Specified Dissociative Disorder.


Vad är DID och OSDD för något?


DID och OSDD är båda trauma-baserade dissociativa diagnoser.
Personer med DID eller OSDD har olika grader av amnesi. Det varierar från emotionell amnesi till blackouts, beroende på situation och vilken diagnos en har. Berättar mer om det längre ner i texten.

En person med DID eller OSDD har flera medvetandetillstånd, vardagligt kallat alters, eller altare på svenska {kortfattat för alternativa medvetandetillstånd}, det kallas även för parts eller headmates. Det finns flera namn för detta.
Vi kallar oss personligen för ett kollektiv av altare.

Termen ”flera personligheter” används främst av singulära personer eller så kallade singlets {personer utan DID eller OSDD}, och vissa mind-systems finner detta kränkande då det har negativa konnotationer skapat av media som demoniserar dessa diagnoser. Alla altare tillsammans kallas för ett mind-system.
Vi personligen tycker inte om termen ”flera personligheter” av ovan nämnda anledningar.

Många använder ännu termen ’system’, men den termen är använd av the Indigenous community och var skapat av dem innan the DID/OSDD community började använda det, så alternativet mind-system har efterfrågats att vara det ord en använder inom the DID/OSDD community.


Hur formas DID eller OSDD?


Enligt teorin av strukturell dissociation, så är alla födda med flera jagtillstånd. En för mat, en annan för familj, en för fysisk tillgivenhet, en för vänner, etc. Vid åldern 6-9 slås de ihop och blir en.

Om repetitivt, kontinuerligt eller allvarligt trauma händer innan dess, så kan dessa jagtillstånd misslyckas med att slås ihop till ett. Det gör att barriärer av amnesi formas mellan dem och ändrar därmed hur hjärnan fungerar. Alla dessa jagtillstånd är från det och framåt altare.

Stress och/eller trauma senare i livet kan orsaka att flera altare skapas. Ingen altare är originalet, då de alla är en del av samma mind-system.
Något vi funnit hjälpsamt är detta:

“Think of a mind-system as a plate. If you drop that plate and it shatters, there is no original piece. It’s all plate.”
— All of Yggdrasil

DID och OSDD är inte välforskade diagnoser. Vid exakt vilken ålder jagtillståndet slås ihop är oklart, men vad som är klart är att DID och OSDD endast kan formas i barndomen.
DID Research säger åldern 6-9, WebMD säger innan en blir 6, Trauma Dissociation nämner det inte men säger att DID är orsakat särskilt när trauma uppkommer innan en blir 5.

”År 6-9” är något vi har läst och hört många gånger, därför repeterar vi det.


Allt om altare


Även om altare är delar av samma mind-system, så är de väldigt mycket sina egna individer.
De kan ha olika kön, sexualiteter, personligheter, namn och minnen, etc. De kan ha andra vänner och andra partners.

Altare bör bli behandlade som sina separata, egna, individuella personer. Använd deras namn och pronomen. Oavsett vilket altare du pratar med, checka in med dem för att se om de dissocierar och uppdatera dem om de har amnesi.

Ofta så har altare en roll i mind-systemet. Det finns väldigt många olika typer av roller. De flesta mind-system har många protectors {beskyddare} men många har även persecutors. Persecutors är altare som är aggressiva eller skadar kroppen eller andra altare. De är inte onda, de är missförstådda och håller vanligtvis i mycket trauma.

Det är väldigt osannolikt att de skadar någon utanför mind-systemet. Persecutors kan vara oförskämda eller reserverade, dock är det ett sätt för att isolera och avskärma mind-systemet. De ser det som ett sätt att skydda de andra och inser inte hur det sårar andra personer.


Terminologi om att vara i kroppen


Fronting = Att vara i kontroll av kroppen.

Switching = Ändring av vem/vilka som är i kontroll av kroppen.

Co-consciousness {co-con} = Att vara nära fronten, att ha delvis kontroll av kroppen, att ha det lättare att kommunicera med altaret eller altarna som frontar.


Likheter och skillnader mellan DID och OSDD


DID
Altare + full amnesi {inte hela tiden}.

OSDD 1a
Mindre dimensionella altare {på grund av detta är de inte alltid refererade till som altare} + full amnesi {inte hela tiden}.

OSDD 1b
Altare + lite till ingen amnesi, emotionell amnesi.


Länkar och vidare läsning


Vi rekommenderar att läsa, lyssna och lära sig av fler DID och OSDD mind-system!

Vi rekommenderar starkt The Rings System och All of Yggdrasil.
Bifogar länkar till deras konton nedan.

https://www.instagram.com/theringssystem/
https://www.youtube.com/c/TheRingsSystem
https://twitter.com/TheRingsSystem
https://www.instagram.com/allofyggdrasil/

Bra, informativa sidor som är nämnda i texten:

https://did-research.org/
http://traumadissociation.com/dissociativeidentitydisorder
https://www.webmd.com/mental-health/dissociative-identity-disorder-multiple-personality-disorder


_______________


Detta är det mest öppna, på en så offentlig magnitud, som vi någonsin varit om att vi är plurala. Att vi är ett mind-system och har DID.
Sprid gärna för att lyfta våra röster, och för att fler ska få vetskap och kunskap om dessa diagnoser, som det, tyvärr, finns alltför lite forskning om. Anta aldrig om personer omkring er i era liv är singulära, att ha en dissociativ diagnos är vanligare än vad många tror.
Vill ni veta mer om vår personliga resa med DID och hur det är för oss att leva med DID så talar och skriver vi mycket om det på vår personliga Instagram {länk finns även under Övrigt på vår presentationssida};

https://www.instagram.com/queerspoonie/

Tack för att du tagit dig tiden och läst detta. Frivillig puss och kram!


The CyberPink Mind-System

En guide till DID, OSDD och mind-systems för nybörjare.

Added 11 jun 2023   Articles   #Self experienced #Personal #My daily life #Society

You cannot see or post comments since you are not logged in.

🗁 Articles

🖶 Print  Document ID 35400  Report