Log inRegister
Därför är Pride viktigare än någonsin
Angeläget och fint att gå i Pridetåget.
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈

Det kändes viktigare än någonsin att delta i år.

Friheten måste alltid försvaras. Kanske särskilt nu.

Jag har fått ta emot ifrågasättande och frågor om Pride, ex av journalisten (?) Mats Svensson. Även andra fördomsfulla och okunniga kommentarer och frågor.

Även om det är 2023 och i Sverige och det känns lite genant att behöva förklara varför Pride behövs gör jag det ändå. För det tycks tyvärr vara viktigt och behövligt fortfarande.

I Sverige. 2023.

Så här är det: Vi var 50 000 som gick i tåget i år. Vi vill bara ha friheten att få älska den/de vi vill och ha samma rättigheter som andra. Precis som stolta föräldrar, anhöriga och vänner vill att vi ska ha det.

HBTQI-personer diskrimineras, misshandlas och mördas för att deras kärlek är ”fel”. Idag.

Och om någon undrar om varför HBTQI-personers rättigheter tyvärr fortfarande måste försvaras kan man åtminstone börja läsa här:

https://www.rfsl.se/verksamhet/hat-och-hot/hat-hotet-mot-hallbara-samhallen/

För inte alls länge sen var HBTQI-personer sjukförklarade, fick inte gifta sig, sattes på institution, steriliserades, försökte botas (händer fortfarande) med religion och psykisk tvångsvård, diskrimineras fortfarande i arbetslivet, jag utsattes själv för trakasserier på vägen hem klockan fem på eftermiddagen på väg från paraden osv.

Jag skulle kunna skriva en lista som är hur lång som helst.

Pride är en årlig manifestation för jämställda rättigheter, likabehandling, trygghet, att slippa bli diskriminerad, trakasserad, förtryckt, misshandlad och dödad.

I många länder är Pride till och med för farligt för att genomföra. Som i Ukraina.

Därför måste vi fortsätta kampen.

Så tacksam för alla underbara människor, arbetsplatser och organisationer som Läkare Utan Gränser / Médecins Sans Frontières (MSF) Regnbågsfonden RFSL RFSU Tullverket Polismyndigheten Vårdförbundet
Kommunal Karolinska Institutet Kungliga Tekniska högskolan Handelshögskolan i Stockholm AISAB - Ambulanssjukvården i Storstockholm Saco, Sveriges akademikers centralorganisation och alla andra som gick i tåget.

För mig blev det 22000 steg och skavsår men så himla värt det!

Tack också alla härliga som stod på Stockholms gator och hejade fram oss! ❤️🏳️‍🌈🏳️‍⚧️👸🦄❤️
You cannot see or post comments since you are not logged in.