Log inRegister
Monogami eller polygami?

Part 1

Monogami eller polygami?

Den senaste tiden har ämnet om monogami eller polygami blivit brännande aktuellt.
I mitt eget liv och i människors liv runt omkring mig.

Jag ska försöka gå till botten med vad jag tror att dessa begrepp och indelningar kanske faktiskt innebär. Eller snarare vilken innebörd de har för mig. Just nu.

Jag undrar över om dessa renodlade ”preferenser” faktiskt existerar eller inte. Anledningen till det är att jag har personer i min nära omgivning anser sig vara strikt monogama och vill leva ett sådant liv tillsammans med en partner.

Sedan har jag träffat många människor i olika sammanhang som kallar sig polyamorösa. Och som vill leva ut den preferensen med olika partners. Och de konstellationerna som uppstår kring denna ”kategori” människor kan variera i det oändliga.

Min fråga just nu – främst för min egen del – är om jag är ”antingen det ena” eller ”det andra”? ”Är” jag monogam – eller polygam? Och vad innebär det i så fall?

Svaret är: det vet jag inte. Vad jag vet är att jag har levt en stor del av mitt vuxna liv i ett monogamt förhållande utan att egentligen ifrågasätta det. Och nu lever jag med en partner som är monogam. Och jag lever monogamt för att jag vill leva tillsammans med honom. Frågan är vad jag själv vill. Och det är även frågan han ställer mig. Han vill inte ”tvinga på mig” monogami. Han har klartgjort vad han vill och är bekväm med och undrar nu – med full respekt för mig – vad jag vill.

Därför försöker jag utreda frågan. Därför skriver jag om det. För jag försöker ta reda på om det finns ett någotsånär enkelt svar på frågan.

Min omedelbara respons blir att jag inte kan placera in mig själv i någon av kategorierna. Jag kan inte konstatera att jag är antingen monogam eller polygam.

Jag har levat och lever nu som monogam. En period i mitt vuxna liv levde jag utan sex överhuvudtaget och utan partner/s. Och under flera år – som jag skildrar i min bok ”Vår tids sanna profeter – en personlig inblick i BDSM:s förtrollande värld” så levde jag med olika partners. Men bara en i taget. Det kanske skulle kategoriserar som seriemonogami snarare än polygami. Men jag har träffat och lärt känna ett stort antal människor som kallar sig polygama. I olika konstellationer.

Jag tror jag kan konstatera att jag inte är antingen-eller. Möjligen både-och. Eller möjligen ingendera. För jag kanske kan pendla mellan olika beroende på vilken fas jag är i livet. Jag kanske är en ”blandning”?

Eller är dessa två kategorier bara en konstruktion vi har skapat för att göra vår sexuella läggning och våra preferenser på det området någotsånär begripliga? Hanterbara? Både för vår egen del – och hur vi ska se på andra också?

Jag tenderar att tro att det är så det förhåller sig. Liksom med annat i livet. Vi kan inte leva i kaos vi människor. Vi måste försöka – och vi försöker ständigt – att skapa någon slags ordning. Begriplighet. För att vi ska kunna navigera i det fullständigt obegripliga som kallas livet. Vi står inte ut med total ovisshet och osäkerhet. Vi måste kunna bottna i något som vi tror oss begripa oss på.

Jag kommer fortsättningsvis att försöka närma med och reda ut dessa två begrepp. Försöka göra det. Se om jag kan komma till någon slags slutsats överhuvudtaget.

Mitt syfte med det är inte enbart att resonera med mig själv för min egen skull. Jag vill ta hjälp av andras tankar, erfarenheter och föreställningar kring det här. Jag vill vidga mina perspektiv och se vad det leder till.

Jag tar tacksamt emot just detta från läsare av mina inlägg.

Frågor. Åsikter. Berättelser.
Är människor antingen monogama eller polygama? Eller möjligen både-och? Delar med mig av egna tankar och erfarenheter och önskar ta del av andras.

Added 1 sep 2023   Debate articles regarding sexuality and identity  

You cannot see or post comments since you are not logged in.