Log inRegister
Åtråns kemi

Part 5: Sex är narkotika

”Sex är som knark, men med vilopaus" - Kerstin Uvnäs-Moberg

Njutningsfullt sex föder längtan efter ännu mer sex som ibland utvecklas till ett begär som kan vara svårt att hantera. Extra svårt blir det då upplevelsen och känslan av sex kan få oss att sväva på moln både kroppsligt och mentalt.

Sexologen Charlotte Makboul berättar att ju mer vi tänker på sex, desto kåtare blir vi. Att se och att tänka på sex sätter fart på sexhormonerna. I samband med att sexhormoner aktiveras utsöndras signalämnena dopamin och endocannabinoider som påverkar vår kropp och hjärna att skapa ett slags beroende. Vid sexuella aktiviteter rusar dessa två signalämnen i höjden och styr vårt belöningssystem mot känslan av lycka och tillfredställelse. Vi mår bra och vi vill ha mer.


Endocannabinoider - kroppens cannabis

Vid alla sexuella aktiviteter produceras signalämnet anandamid som fått sitt namn efter ananda som på sanskrit betyder lycksalighet. Anandamid tillhör gruppen endocannabinoider som är en förkortning av endogena cannabinoider (kroppsegna cannabinoider).
Cannabinoiderna delas in i tre större grupper:

• Herbala cannabinoider som kommer från växtsläktet cannabis. Mest kända som marijuana eller ganja i växtform och hasch i kådform. Produkten utvinns ur lågväxande varianter av hampa (cannabis sativa).
• Endogena cannabinoider som produceras och utsöndras naturligt i människor och andra däggdjur, bland annat vid sexuella aktiviteter. Det är dessa vi är mest intresserade av i detta kapitel.
• Syntetiska cannabinoider som bara kan framställas i laboratorium. En nämnvärd syntetisk cannabinoid är nabilon som används för att hämma illamående vid behandling av cancer och fibromyalgi, dock inte i Sverige.

Våra kroppsegna cannabinoider har en kemisk sammansättning som är förvånansvärt lik växt-cannabinoiderna cannabis och hampa. Det är alltså inte av en slump som gruppen fått namnet endocannabinoider, där ”endo” betyder inifrån (inifrån kroppen) och cannabinoid är uppkallad efter hampaväxtens, cannabis sativans, nervstimulerande effekter.


Skillnad sex- och knarkberoende

Sex och beröring drar igång frisättningen av endocannabinoider och dopamin. Endocannabinoiderna och dopaminet styr och dominerar vårt belöningssystem. Belöningssystemet gör att vi uppskattar och känner glädje när vi utför olika aktiviteter som till exempel sex och motion. När vi gör detta njuter vi, och njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnen frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra.

Ett av hjärnans viktigaste signalämnen är dopamin. Litet förenklat kan vi säga att det är när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller som vi känner njutning.

Samma frisättning av endocannabinoider och dopamin sker när en person använder narkotika. Det centralstimulerande preparatet amfetamin drar till exempel igång och ökar påslaget av dopamin avsevärt.

Signalämnet dopamin liksom narkotika triggar hjärnans belöningssystem, vi känner lycka och eufori, men narkotika gör det på ett betydligt mer våghalsigt, snabbt och okänsligt sätt än sex. Kerstin Uvnäs-Moberg berättar att skillnaden mellan sex och narkotika är just att den viktiga och naturliga vilofasen efter sex, då kroppens nivå av myshormonet oxytocin är extra högt, aldrig inträffar efter vi tagit narkotika.

”Det fantastiska med de naturliga processerna som sex och orgasm, är att vi har uppladdning, aktivitet, sömnighet och till sist vila. Men går vi däremot bara in i den aktiva fasen, som med narkotika, blir det direkt skadligt och ohälsosamt för kroppen. Vilofasen uteblir och vi får istället ett okontrollerat begär. Vi vill bara ha mer och mer. Det blir plötsligt en annan typ av beroende som är kopplat till att våra halter av dopamin satts ur spel och att vi vill undvika att må dåligt efteråt” säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Enligt Niklas Långström är sex är ett naturligt och ett relativt ofarligt sätt för oss att få positiva, lugnande och hälsobringande upplevelser som inte riskerar att leda till den misär som drogmissbruk ofta leder till.


Sexmissbruk: när sex blir en drog

”Innan vi kom till Anonyma Sexmissbrukare hade många av oss inget namn på vårt problem. Det enda vi visste var att vi inte kunde kontrollera våra sexuella utageranden. För oss var sex ett sätt att njuta av livet. Även om våra berättelser skiljer sig åt, var problemet detsamma. Vi var beroende av sexuella aktiviteter som vi återkom till gång på gång, oavsett vilka konsekvenser det medförde.”
(översättning från ”Sex Addicts Anonymous”)

Forskarna talar ofta om att belöningssystemen kidnappas i vår tid och det kan handla om allt ifrån dataspelsberoende och köpmani till sexmissbruk.
Sexmissbruk är speciellt eftersom det är normalt för friska personer att vilja ha sex. Sex under bra förutsättningar är som vi tidigare berättat dessutom hälsobringande för både kropp och själ.

Sexmissbruk handlar istället om konsekvenserna av vårt sexuella beteende. Inte att vi är intresserade av sex eller ägnar oss mycket åt det. Det kan vara helt normalt. Men när vi använder sex för att få kickar för att därmed slippa hantera andra känslor, det är då problemen börjar.

Eftersom sex ger ett kraftigt dopaminpåslag, ett rejält lyckorus och stor njutning är det inte svårt att förstå att sex kan leda till beroende och missbruk.
En illustration av fenomenet finns i filmen ”Brainstorm” där forskare tar fram en ”orgasmeter”, en maskin som kan framkalla orgasmer och tillfredställelsens extas utan att vare sig onani eller samlag är inblandade. En av forskarna börjar givetvis missbruka maskinen...

Men vad är det egentligen som händer?

Sex ger ett kraftigt dopaminpåslag. För en sexmissbrukare triggas hjärnan att gång på gång frigöra onormalt höga halter av dopamin. Effekten bli att hjärnans egna normala produktion successivt minskar. Det dopamindrivna belöningssystemet och impulskontrollen går ned i varv och blir mindre aktiva, vilket betyder att viktiga funktioner i hjärnan som krävs för vår överlevnad kidnappats av missbruket.

För en sexmissbrukare innebär den låga dopaminproduktionen att han eller hon hamnar i konstant depression och håglöshet med bristande initiativkraft och motivation. Det i sin tur skapar oemotståndliga sug efter de substanser eller det beteende som kan öka på dopaminhalterna igen. I detta fall sex.

Sexmissbruket kan alltså till stor del betecknas som självmedicinering mot kronisk dopaminabstinens. Ett omtvistat ämne bland forskare är om vissa individer föds med sämre fungerande dopaminsystem och därför har större risk att hamna i ett beroende jämfört med de personer som har ett normalt dopaminsystem.

Vår sårbarhet för att utveckla missbruk tycks främst kunna knytas till två centrum i hjärnan: belöningssystemet och impulskontrollen (balansen mellan dopamin- och serotoninutsöndring) - båda omistliga för vår överlevnad.

”Jag tror att vi kan bli beroende av sex. Vi kan få abstinens efter allt som vi blir beroende av. Tvingas vi till exempel att avsluta ett förhållande så är det inte bara
sorgen och förändringen som vi har att brottas med, utan också en inre oro och saknad som beror på att vi inte får vårt behov av närhet tillfredställt” sammanfattar Kerstin Uvnäs-Moberg.


Coolidge-effekten

Det är inte alltid som mannens sexuella energi tar slut efter ejakulation och/eller orgasm. Den så kallade Coolidgeeffekten tar loven av dåsigheten efter en orgasm om nya honor inträder på scenen och bjuder in till befruktning.

Utan Coolidgeeffekten, ingen porr, skriver anatomi- och psykologiläraren Gary Wilson i Psychology Today.

Namnet kommer från Calvin Coolidge som var USA:s president 1923-1929. Under ett besök på en ranch frågade Coolidge ́ hustru varför äggproduktionen kunde vara så hög när tupparna var så få. Ägaren svarade att det berodde på att tupparna gjorde sin plikt flera gånger per dag. Coolidge ́ fru bad ranchägaren att berätta detta för sin man. Coolidge hörde vad hustrun sa och frågade då ranchägaren om tupparna parade sig med samma höna varje gång. Ranchägaren svarade nej; varje tupp hade flera hönor. Presidenten bad ranchägaren att påpeka detta för sin hustru.

Coolidgeeffekten handlar om att ta emot varje ny erotisk möjlighet, inklusive dem som visas på din datorskärm, som en värdefull möjlighet att föra vidare dina gener.
En hanråtta sätts i en bur med en honråtta som har ägglossning. Efter en stund tröttnar hannen på honan, även om hon vill ha mer. Om honan ersätts med en annan hona repar sig hannen mirakulöst och kämpar för att befrukta henne. Proceduren kan upprepas fram till det att hannen nästan dör av utmattning. Samma effekt har noterats hos honor.

Orsaken till denna nytända parningsfrenesi är förstås, återigen, dopaminet, som beordrar råttan att inte lämna någon villig parningspartner obefruktad.

"Dopamine is the gotta get it! neurochemical behind all motivation" skriver Gary Wilson. En drogmissbrukares hjärna blir allt mindre känslig för dopaminet och därför mer och mer desperat efter att få mer.

Ju mindre dopaminutsöndring, desto längre tid tar det för råtthannen att ejakulera med samma råtthona. Viriliteten förnyas dock med hjälp av försvarliga doser av dopamin när nya råtthonor gör entré.

Vi människor är till skillnad från råttorna par-bildande. Men så mycket skiljer vi oss inte åt - även vi har en Coolidge-effekt.Visa samma porr om och om igen för försökspersoner och deras penisar slaknar allt mer respektive deras vaginor blir torrare. Dopaminet sjunker. Efter ett 20-tal visningar av samma porr introduceras fräscha bilder. Bingo. Båda könen blir kåta igen.

Storkonsumenter av porr sätter mättnadskänslorna åt sidan, utan att ge kroppen tid till återhämtning, ungefär som knarkare hela tiden jagar nya påtändningar som ger allt mindre intensiva dopaminkickar. Ständigt nya virtuella kvinnor eller män gör att dopaminet fortsätter flöda. När män som har problem med impotens slutar upp med att konsumera porr, upplever många ett flera veckor långt, totalt ointresse för sex, en "flatline". Deras libido går i dvala i väntan på nytändning - med eller utan porr.


Sex och alkohol - så påverkas lusten

Alkohol påverkar sexualiteten på flera sätt. En lättare berusning kan få oss att slappna av, hjälpa oss att ta ett sexuellt initiativ som vi kanske annars inte skulle våga, men högre doser försämrar den sexuella förmågan.

Shakespeare beskrev detta redan i Macbeth: “It provokes the desire, but it takes away the performance”.

Alkohol förhöjer nivån av måbra-hormonet serotonin tillfälligt och gör oss gladare men samtidigt kan den motsägelsefullt dämpa och försämra sexdriften.
För mycket alkohol innebär för höga serotoninnivåer och minskad sexlust. Alkohol har också en förmåga att temporärt bryta kontakten mellan lust, sexdrift och könsorgan. Vid långvarig överkonsumtion av alkohol minskar produktionen av manligt könshormon, vilket ger mer permanenta störningar.


Sex och narkotika

Centralstimulerande droger som amfetamin och kokain används ofta i syfte att öka den sexuella förmågan och framförallt upplevelsen. De har inte bara en extremt uppiggande effekt utan skapar också ett intensivare lyckorus, som minskar hämningar och gör det lättare att engagera sig i erotiska fantasier, självförtroendet ökar liksom den sexuella uthålligheten.

Samtidigt dämpas hunger, törst och trötthet. Pupillerna förstoras och munnen blir torr. Centralstimulerande droger verkar också kärlsammandragande ute i kroppen, vilket har en negativ inverkan på den sexuella förmågan med svårigheter att få stånd och orgasm som följd. I början av ruset dominerar den stimulerande effekten, men efter en tid slår kärleffekterna igenom. Penis drar ihop sig och minskar kraftigt i längd, så kallad ”tjack-balle eller ”crystal dick”, och män kan bli impotenta för livet.

Sexuell uthållighet misstolkas ofta som en positiv effekt av drogbruket, i själva verket blir det oftast smärtsamt av rent mekaniska skäl. Den kärlsammandragande effekten gör även kvinnans slemhinnor torra, vilket ytterligare ökar risken för mekaniska skador.

Added 12 apr 16:50   Articles   #Man #Woman #Erotica #Sex #Relations/love

You cannot see or post comments since you are not logged in.

🗁 Articles

🖶 Print  Document ID 38526  Report